Kasírka kožená peněženka a číšnická kapsa - ZDE

KONTAKTY

Lukáš Jelínek
Průchova 3169 KLadno
tel: 735222409
kasirkacz(a)gmail.com
IČ: 71476997

Jak být dobrým číšníkem

JAK BÝT DOBRÝM ČÍŠNÍKEM

Naučte se vše, co potřebujete

Mnoho slavných herců začínalo svoji kariéru jako číšníci nebo servírky. Práce v restauraci je rychlá a lukrativní, ale musíte k ní správně přistupovat a splnit všechny předpoklady. Pokud jste příjemní, spolehliví a umíte dělat více věcí najednou, může to pro vás být skvělá příležitost, jak si vydělat. V tomto článku najdete obecné rady, ale i konkrétní tipy.

  1. Obrázek nazván Be a Waiter Step 1
    Buďte okouzlující. Lidé chodí do restaurace na jídlo nejen kvůli jídlu. Je to zážitek a obsluha je to, čím se restaurace projevuje nejvíce. Umíte jednat i s těmi nejnudnějšími a nejstydlivějšími lidmi? Umíte se do lidí vcítit? Umíte vtipkovat a poradit si v každé situaci? Pokud ano, máte skvělé předpoklady pro to stát se úspěšným číšníkem.
    • Nemusíte být žádný komediant, ale musíte umět komunikovat s lidmi. Tiší pozorovatelé jsou často stejně dobří, jako hlasitější lidé, protože komunikují řečí těla, pracují tvrdě a umějí naslouchat.
  2. Obrázek nazván Be a Waiter Step 2
    Buďte rychlí. 
  3. Umíte dělat více vědí najednou? Zapamatujete si snadno několik různých věcí? Dokážete se bez problémů přizpůsobovat novým situacím? Číšník musí být schopen brát objednávky, komunikovat s kuchaři a přitom stále reprezentovat restauraci před zákazníky. Vše se musí udělat co nejrychleji, jinak restaurace nebude fungovat jak by měla.
  4. Obrázek nazván Be a Waiter Step 3
    3
    Buďte silní.
  5.  Nošení několika talířů plných těžkého jídla není vůbec jednoduché a po celodenní směně se to může zdát jako nelidský úkol. Když budete zdraví a budete se udržovat v kondici, půjde vám vaše práce mnohem lépe od ruky. Nemusíte být žádní kulturisté, ale je dobré být mrštný a unést bez problémů středně těžké věci.

Jak získat práci jako číšník/servírka

  1. Obrázek nazván Be a Waiter Step 5
    Najděte si restaurace, které vás vyškolí.
  2.  Pravděpodobně vás nevezmou v nejlepší restauraci ve městě, když nebudete mít žádné zkušenosti. Pokud jste nikdy nepracovali v restauraci, zkuste to v nějakém řetězci nebo v nějaké menší rodinné restauraci. Tam vás zdarma vyškolí a získáte zkušenosti, díky kterým později dostanete práci, která bude mnohem lépe placená. Naučíte se všechno o tom, jak to funguje v restauraci a jak pracuje dobrá obsluha.
  3. Obrázek nazván Be a Waiter Step 6
    Napište si životopis. 
  4. Pokud ho ještě nemáte, napište si životopis, který bude zaměřen na práci v restauraci. Musíte se naučit jednat se zákazníky, pracovat v týmu a pracovat rychle. Do životopisu uveďte všechny zkušenosti, které dokazují, že takové schopnosti máte.
    • Pokud jste ještě nikdy nepracovali a chcete si najít práci jako obsluha v restauraci, zaměřte se na své studijní výsledky a týmové aktivity nebo sporty, kterých se účastníte. Buďte pozitivní a prodejte se.
  5. Obrázek nazván Be a Waiter Step 7
    Promluvte si s manažerem.
  6.  Když najdete restauraci, která přijímá nové zaměstnance, chtějte mluvit s vedoucím. Když necháte životopis u barmana, může se stát, že se někde ztratí a navíc barman za nové zaměstnance nezodpovídá.
    • Přineste si životopis a buďte dobře naladěni. Řekněte vedoucímu, že se chcete o dané pozici dozvědět co nejvíce a že můžete začít ihned. Protože hodně záleží na prvním dojmu, berte tento pohovor jako práci a snažte se ukázat se v nejlepším světle.
  7. Obrázek nazván Be a Waiter Step 8
    Připravte se na pohovor.
  8.  Když si připravíte odpovědi na časté otázky, nebudete tak nervózní a ukážete vedoucímu restaurace, že na tuto práci skutečně máte.[1]
    • Někteří vedoucí se ptají například na to, jaké jídlo z jejich jídelního lístku máte nejradši, nebo co byste zákazníkovi doporučili, kdyby v kuchyni došly ryby. Přečtěte si tedy menu restaurace ještě před pohovorem a seznamte se i s webovými stránkami.
    • Naučte se řešit problémy. Někteří vedoucí se vás zeptají například na to, co uděláte, když si nějaký nezletilý bude chtít koupit alkohol s falešnou občankou nebo jak budete reagovat na zákazníka, kterému nechutnalo jídlo. Promyslete si i tyto věci a snažte se připravit se na podobné otázky.
    • Vymyslete si otázky sami. Většinou je dobré ptát se například na to, co je důležité k tomu, abyste v této práci uspěli. Uděláte tím na vedoucího opravdu dobrý dojem. Jistě vám dá možnost ptát se na otázky a měli byste toho tedy využít.

Obsluhování

  1. Obrázek nazván Be a Waiter Step 9
    1
    Ke stolu přistupujte s úsměvem a hosty pozdravte. Představte se a rozdejte jim jídelní lístky. Zeptejte se na objednávky nápojů a za každých okolností mějte na tváři úsměv.
    • Udržujte oční kontakt, ale nezírejte. Některým hostům by to nemuselo být příjemné a jiní zase přijdou do restaurace ve špatné náladě. Naučte se na ně reagovat. Když je budete usazovat, všímejte si toho a zkuste se dát do řeči. Když nebudou mít zájem, neobtěžujte je.
  2. Obrázek nazván Be a Waiter Step 10
    2
    Objednávky si zapisujte ve směru hodinových ručiček a začněte po levé straně. Pokud jsou u stolu nějaké děti, jejich objednávky vezměte jako první a pokračujte s dámami a pány. Stále dodržujte směr zleva doprava.
    • V tuto chvíli můžete hostům také nabídnout speciality restaurace a upozornit je na zajímavá jídla.
    • Když donesete hostům pití, zeptejte se jich, zda mají nějaké dotazy ohledně menu. Nespěchejte na ně a nezasahujte do jejich výběru. Až budou připraveni si objednat, zapište si jejich objednávky zleva doprava. Pokud ještě nemají vybráno, přejděte k dalšímu stolu.
  3. Obrázek nazván Be a Waiter Step 11
    3
    Při servírování hlavního jídla se vždy zeptejte, zda si přejí ještě něco jiného a dejte jim chvíli času. Po několika minutách se vraťte a přesvědčte se, že je vše v pořádku a že hostům chutná. Můžete se klidně zeptat „Jaký je váš steak?“ Vnímejte řeč těla hostů a pečlivě poslouchejte, jak odpoví. Mnoho lidí se stydí mluvit o problémech a při placení by se to mohlo projevit na vašem spropitném.
    • Objednávky noste kompletní. Nikdy nenoste jídlo jednomu hostu, když jídlo pro druhého ještě není připraveno, pokud jste tedy nedostali jasné pokyny (to se může stát, když někdo ze společnosti chce odejít dříve). Běžně byste za žádných okolností neměli nechat hosta čekat na jídlo, zatímco ostatní již mají talíře před sebou. Pokud se to může stát, vysvětlete hostům celou situaci a zeptejte se jich, jak chtějí tento problém řešit.
  4. Obrázek nazván Be a Waiter Step 12
    4
    Odneste všechny talíře jakmile bude jasné, že si to hosté přejí. Než donesete na stůl další chod, vždy ukliďte všechno nádobí po minulém chodu.
    • Než talíř odnesete, vždy se slušně zeptejte, zda má host hotovo. Mluvte klidně a chovejte se slušně. „Mohu vám to odnést?“ naprosto postačí. Nikdy se ale neptejte, když host ještě jí. Pokud někdo mluví a má na talíři ještě jídlo, nepřerušujte ho, abyste se zeptali, zda už dojedl. Raději se vraťte za chvíli.
  5. Obrázek nazván Be a Waiter Step 13
    Po uklizení nádobí po hlavním jídle se hostů zeptejte, zda si dají nějaký dezert.
  6.  Dáte jim šanci objednat si něco dalšího, aniž by si o to sami museli říkat a pravděpodobně budou mít na dezert větší chuť.
    • Před přinesením hlavního chodu odneste ze stolu nádobí od polévky a předkrmů.

  7. Obrázek nazván Be a Waiter Step 14
    Nechejte si zaplatit. 
  8. Informujte hosty, že jim připravíte účet a zeptejte se, zda budou platit hotově nebo kartou a v případě potřeby jim také platbu rozdělte. Při vracení drobných se nikdy neptejte na to, zda je to spropitné nebo si je chtějí nechat – pouze rychle vyřiďte celou platbu.
    • Až se vrátíte, poděkujte jim za návštěvu a řekněte „přijďte zas“. Pokud se zdá, že se ještě nechystají k odchodu, pouze poděkujte za zaplacení a po chvíli se zeptejte, zda si dají ještě něco.

Jak si vydělat dobré spropitné

  1. Obrázek nazván Be a Waiter Step 15
    1
    Do práce choďte vždy upravení a čistě oblečení.
  2.  Na směny choďte o trochu dřív a mějte s sebou vše nezbytné. Čisté boty a ponožky jsou samozřejmostí. Vlasy byste měli mít umyté a stažené do culíku, nehty čisté a oblečení jednoduché. Neměli byste se do práce výrazně líčit.
  3. Obrázek nazván Be a Waiter Step 16
    2
    Sledujte signály.
  4.  Pokud u nějakého stolu bude někdo něco chtít, bude se rozhlížet a hledat vás. Naučte se stále sledovat celou restauraci, ale nezírat na stoly. Většina zákazníků se vám podívá do očí, aby vám dali najevo, že něco chtějí. Budou mít pocit, že jim věnujete pozornost, ale dopřáváte jim klid.
    • Když dojí a domluví, začnou se rozhlížet kolem sebe a dívat se do zdi. To vám napoví, že byste měli sklidit talíře, nabídnout dezerty nebo jim přinést účet.
  5. Obrázek nazván Be a Waiter Step 17
  6. Mluvte málo.
  7.  Nedávejte se s hosty do řeči a neotravujte je. Hosté nemají rádi, když jim někdo neustále stojí za zády a přerušuje je u jídla a u rozhovoru. Také je ale nesmíte zanedbávat. Není jednoduché najít v tom rovnováhu.
    • Naučte se odhadovat náladu hostů. Pokud se například nějaký pár v restauraci hádá, rozhodně byste se jich neměli ptát, jestli něco oslavují atd. Pokud je u stolu dobrá zábava a nikomu se nechce odejít, navrhněte jim kávu nebo pití. Pokud si s vámi chtějí povídat, chvíli se zdržte. Pokud ne, odejděte.
  8. Obrázek nazván Be a Waiter Step 18
    4
    Nepředpokládejte, že chtějí platit.
  9.  Pokud dají hosté jasně najevo, že chtějí zaplatit, můžete jim přinést účet. Bez požádání hostům účet nenoste.
  10. Obrázek nazván Be a Waiter Step 19
    5
    Zůstaňte klidní. 
  11. Když se k vám nějací hosté nechovají hezky, naslouchejte jim a komunikujte s nimi otevřeně. Nezapomínejte na to, že je to vaše práce a nejde o nic osobního. Pokud se chovají špatně k jiným hostům, jsou opilí nebo dělají jiné potíže, zavolejte si vedoucího a nechejte to na něm.

Tipy

  • Nikdy se nesnažte před vedoucím skrýt nějaké chyby, pouze byste to celé zhoršili. Vždy se ke všemu přiznejte a snažte se situaci napravit.
  • Pokud za vámi do restaurace přijdou přátelé, nebavte se s nimi déle, než s ostatními klienty. Pokud si neobjednávají jídlo a přišli vás jen pozdravit, neměli byste s nimi trávit čas na úkor ostatních hostů.
  • Nikdy neobsluhujte stoly po tom, co jste kouřili. Pokud si můžete jít v pracovní době zakouřit, důkladně si umyjte ruce a vezměte si jiné oblečení a větrový bonbon.
  • Pokud používáte parfém nebo kolínskou, dejte si pozor, abyste to nepřehnali. Když budete vonět příliš silně, mohli byste hosty odradit a vzít jim chuť k jídlu.

Varování

  • Nedovolte, aby vám jedna chyba zkazila celý večer. Když se vám něco nepovede a budete na to stále myslet, budete dělat další a další chyby. Prostě to vyřešte, nadechněte se a jděte dál. Promluvte si s někým, koho respektujete a máte rádi a dostaňte to ze sebe. Je dobré říct vždy to, co máte na srdci.

Věci, které budete potřebovat

  • Propisky, účtenky, hadr na stoly, zapalovač (pokud se v restauraci kouří) a otvírák na lahve.
  • Pohodlné kvalitní boty, které nekloužou.
  • Pokud máte dlouhé vlasy, vždy si je stáhněte do culíku nebo copu a mějte v zásobě další gumičky, kdyby je potřebovala nějaká kolegyně.

KONTAKTY

Lukáš Jelínek

Adresa: Průchova 3169 KLadno

Email: kasirkacz(a)gmail.com

Telefon: 735222409

IČ: 71476997

YTg0ZjM